Hittade 127 träffar på inom "Frågor & svar"
Ämne: Tracheostomi
Ska endast tracheostomier som anläggs hos oss registreras? Dvs om en patient flyttas från annan IVA där den tracheostomerats till oss - ska vi registrera den då?
Denna åtgärd skall enbart registreras när den har utförts under vårdtillfället på registrerande IVA. Det vill säga om patienten flyttas till annan IVA efter fått tracheostomi ska inte mottagande IVA registrera denna åtgärd.
Ämne: Operation eller ej?
Räknas ECMO-inläggning (görs hos oss ofta på intervention ) som en operation enligt SIR?
Inläggande av katetrar räknas inte som en operation då inläggandet i sig inte är den terapi som behandlar patientens sjukdom. Angio räknas tex inte som kirurgi medan PCI räkas som det.
Ämne: Diagnos-komplikation till antikoagulantia och intrakraniella blödningar
Ska alla patienter med intrakraniell blödning och samtidig antikoagulantiabehandling ha diagnosen Y44.2?
Nej, vi säger inte att man alltid ska koda alla intrakraniella blödningar med samtidig antikoagulantiabehandling som en ogynnsam effekt (Y44). Läkaren måste ha bedömt ett samband.
Ämne: Komplikationsregistrering SK-050
- Åtgärdskod QD004 beskrivs hos Socialstyrelsen som ”QD004 - Skötsel av central venkateter - Skötsel av central venkateter och övervakning av funktion och tecken på komplikation, inklusive subkutan injektionsport. ICF b415”. Vi tolkar det som att bruk/skötsel av befintlig Venport ska rapporteras med denna kod, är det korrekt?
-
Om någon av t.ex. åtgärderna SP752 (implantation av vaskulär injektionsport via vena femoralis) eller SP799 (implantation av vaskulär injektionsport UNS) anges i kombination med komplikationen SK-050 så ges inget valideringsfel för utebliven ”kvalificerande åtgärd på vårdtillfället innan en ’SK-050’ inträffade”. Ska man tolka det som att infektion i venport ska registreras som komplikation med kod SK-050?
Svaret är ja på båda frågorna. Detta ska förtydligas i nästa uppdatering av åtgärdsregistreringsriktlinjen, men gäller (otydligt) redan.
Ämne: Åtgärdskod DV032
Vad är intentionen med att rapportera DV032? I huvuddokumentet står det: 2019-03-07 Version 26.0 Lagt till förklaring för åtgärden DV032 ”Aktiv temperaturreglering UNS”. Avser åtgärd där man värmer/kyler patienten med hjälpmedel (ej hjärt-lungmaskin) och siktar mot normotermi. Gäller åtgärdskoden verkligen för alla åtgärder som görs för att värma eller kyla? Inkluderas varmlyftstäcke, vätskevärmare, varma filtar mm. Finns det anledning att skilja på aktiv temperaturreglering vid hjärtstopp och värmning med varmlyftstäcke av patient som kyls av CRRT-behandling? Flera olika processer som genererar samma åtgärdskod kan överlappa varandra utan att de skiljs åt.
"Åtgärdskoden DV032 används när man värmer/kyler patienten med hjälpmedel (ej hjärt-lungmaskin) och siktar mot normotermi. Om flera metoder används samtidigt räcker med en registrering". - Anser att det inte är ändamålsenligt att registrera t.ex. vätskevärmare och värmetäcke separat oavsett om de används parallellt eller den ena efter den andra.
Ämne: SAPS3
I dokumentet för riskjusteringsmodellerna finner jag inget om prehospitala värden, däremot finner jag här i "frågor och svar " att prehospvärden inte ska användas, vad är förklaringen? Framför allt fys.parametrar kan ju varit mycket sämre då än vid ankomst till IVA då ambulans/akuten påbörjat behandling.
Prehospitala värden skall inte tas med. Vi har använt SAPS3 med denna definition i Sverige sedan skapandet av SAPS3. Den svenska versionen har sedan kalibrerats utifrån detta. Vi kommer att förtydliga detta i riktlinjen för riskjustering.
Ämne: KVÅ kod för thoraxdräninläggning
Vilken KVÅ kod ska man välja vid inläggning av ett thoraxdrän på IVA? Är det TGA35 eller GAA10?
TGA35 ska användas för de vi utför perkutant på IVA. GAA10 ska användas för de som utförs på operation.
Ämne: Syresättning SAPS3
Då SAPS3 ska registreras ska vi ange lägsta uppmätta pO2 värde i anslutning till inläggningen. Vi ska också ange huruvida invasiv-, non-invasiv ventilator, eller CPAP användes och i så fall ange vad FiO2 . Jag fick nu en fråga hur vi gör om ett lågt (lägsta) pO2 uppmäts vid ankomst till IVA med pågående syrgasbehandling på tex vanlig mask. Detta leder till att man startar NIV och får då mycket bättre pO2. Ska då det första sämre pO2 värdet anges eller det andra som är bättre med pågående NIV?
Den lägsta arteriella syrgastensionen ska anges och det andningsmode som patienten hade vid just det provtagningstillfället.
Ämne: VTS
När man sätter in tex CVK och artärnål får man extra poäng i indikator 9. Att drar en CVK eller artärnål är en tidkrävande åtgärd som också skulle kunna generera extrapoäng eller hur resonerar man här? Ibland sättas även ett "Femstop" när man dragit en artärnål vilket genererar ytterligare ett moment. Ska tiden som läggs på åtgärden att dra infarten komma in i någon annan indikator?
Nej, såsom riktlinjen ser ut nu så får man inte extra poäng för borttagande men det kan funderas över i en uppdatering av riktlinjen i framtiden.
Ämne: Esofagus EKG i VTS 2014?
När man gör esofagus EKG så undrar vi hur detta ska ge poäng i vårdtyngdsmätningen? Vi kan inte se att det står med i "Riktlinje för registrering av vårdtyngd", hur ska vi tänka?
Om det utförs på IVA ingår det under indikator 7 Provtagning precis som vanligt EKG.