Frågor och svar
Tidigare frågor och svar finner du med hjälp av filtrera och sortera. Välj att filtrera efter datum, bokstavsordning alternativt kategori.
Ämne: Kodning av ARDS
- Vi har haft ett antal Covid-patienter som ej varit aktuella för invasiv ventilation men som haft alla kriterier i övrigt (utom en endotrakealtub) för svår ARDS. Hur ska dessa kodas? Inte rimligt att sätta ”Lätt ARDS”. Ska det då vara J80.9X?
- Invasivt ventilerade Covidpatienter med olika grader av ARDS under vårdförloppet: Skall högst svårighetsgrad (eller flera?) anges i kodningen?
- Enligt Berlindefinitionen är det invasiv ventilation som avses d.v.s.patienten behöver vara intuberad eller ha en track för att man ska kunna använda kodningen för måttlig och svår ARDS. Studierna som ligger till grund är invasiva. Om NIV skall inkluderas behöver definitionen ändras och det har vi inte fått någon information om än. Har dock sett studier angående ARDS där man har inkluderat NIV. Men tillsvidare gäller i SIR originaldefinitionen. Om man inte anser att man kan klassificera dom lätt ARDS så får man välja J80.9X.
Mer information finns i avnittet om ARDS i riktlinjen. - Har patienten en ARDS som ändras under vårdtillfället ska man alltid välja en kod och det är den med högst allvarlighetsgrad.
Ämne: Åtgärder - Pacemaker och transporter
Pacemakeranvändning TFP00. När ska denna användas? Är det när vi lagt transvenös pacemaker eller när patienten har en pacemaker sedan tidigare?
Pacemakerinläggning FPE96 Använder vi denna när vi lagt in en pacemaker transvenöst eller är det endast vid pacemakerinläggning?
Intensivövervakning under transport DV036 När registrerar vi denna? Är det transporter på sjukhuset eller vad menas med denna åtgärd?
- TFP00 - Temporär användning av transvenös eller epikardiell pacemaker.
Används då patienten redan har en pacemaker sedan tidigare.
- FPE96 - Annat inläggande eller byte av transvenös pacemaker.
Används vid inläggande av pacemaker
- DV036 - Intensivövervakning vid transport
Används vid all transport utanför den egna avdelningen (ex: transport till röntgen eller transport till annan IVA)
Ämne: VTS/Utskrivning
Vi skickar ibland IVA patienter för undersökning på grannsjukhuset, patienten kan i vissa falla vara kvar över natten på det andra sjukhuset. Ska patienten då skrivas ut från vår avdelning och sedan in på nytt följande dag eller hur gör man? Om man inte skriver ut blir det då 0 VTS poäng för de pass patienten inte är på avdelningen?
Om patienten skrivs in på "grannsjukhuset" bör ju vårdtillfället avslutas hos er. Annars blir det ju dubbla vårdtillfällen. Så i de fall patienten inte kommer tillbaka direkt efter undersökningen ska patienten skrivas ut och skrivas in på nytt. Då är ju det en planerad inläggning och inte akut.
Ämne: Diagnosregistrering av covidpatient som är bedömd som smittfri
Jag undrar över om koden U08.9 ska användas istället för U07.1 när en covid- patient flyttas från en intensivvårdsavdelning till en annan efter att ha blivit bedömd som smittfri, men fortfarande behöver intensivvård pga respiratoriska problem och komplikationer till covidvården.
Ja det stämmer. Koden kan användas för att ange tidigare bekräftad eller sannolikt genomgången covid-19, med betydelse för hälsotillståndet utan att personen längre har covid-19.
Exempel:
Patient vårdad på IVA (sjukhus 1) med bekräftad Covid-19. Vårdas i fem veckor på IVA med Covidpneumoni varav den sista tiden som smittfriförklarad. Ska skrivas ut till intensivvårdsavdelning på sjukhus 2.
På sjukhus 2 används kod som beskriver huvuddiagnos t.ex. J96.0 Akut respiratorisk insufficiens och U08.9 Covid-19 i den egna sjukhistorien som övrig diagnos samt övriga aktuella koder (D.v.s. på sjukhus 2 inte U07.1 och därmed ingen SIRI-registrering.)
Ämne: Bakteriell multiresistens - Pseudomonas aeruginosa
Ska registrera komplikationen Bakteriell multiresistens men ser att den inte omfattar Pseudomonas aeruginosa, i detta fall multiresistent i urinen. Varför? Vi har smittisolerat enligt våra smittskyddsrutiner
I SIR:s riktlinjer för negativa händelser definieras endast Pseudomonas som är ESBL bildande som MRB, dessa ska registreras.
Vanligt i lokala riktlinjer är även att man isolerar patienter med växt av Pseudomonas (och andra) bakterier som är resistenta mot mer än två antibiotikaklasser (inte två antibiotika!), dessa ska dock inte registreras i SIR.
Ämne: Infektionskodning
Normalt vid kodning av infektioner ska man välja typen av infektion som huvuddiagnos (huvudsaklig IVA-diagnos) och agens och allvarlighetsgrad som bidiagnos (övrig diagnos).
T.ex.
Kolangit med septisk chock och med påvisat fynd av E. coli blir:
- Huvuddiagnos Kolangit K83.0
- Bidiagnos E. coli B96.2
- Bidiagnos Ev antibiotikaresistens U-kod
- Bidiagnos Septisk chock R57.2
I exempel som anges beträffande COVID-19 har man inte gjort på samma sätt:
- U07.1 Covid-19, virus identifierat
- J12.8 Annan specificerad viruspneumoni
Här har man angett agens först. Hur är det tänkt att man ska göra?
Svar från Socialstyrelsen: Vi är medvetna om detta men vi följer WHO:s anvisningar i hur man ska koda när det gäller covid-19 och därför anges U07-koden först.
Påminnelse
Vill också påminna att koda för diagnoser som är viktiga ur intensivvårdssynpunkt för våra COVID-19 patienter. Glöm t.ex. inte koder för ARDS och Sepsis!