Frågor och svar
Tidigare frågor och svar finner du med hjälp av filtrera och sortera. Välj att filtrera efter datum, bokstavsordning alternativt kategori.
Ämne: Validering av fil
Jag skulle vilja kunna komma åt datum för den sist inskickade perioden. Alltså perioddatum för den sista patient-XML-filen som blev godkänd i valideringen och inskickad till SIR. Denna information finns ju lagrad hos SIR. Men finns det något sätt att hämta dessa värden/datum? Kan man komma åt dessa data via Web service? Eller kan ni tänka er något annat sätt. Egentligen behövs bara ett kvitto på att en period är godkänd och skickad till SIR. Problemet är alltså att få in dessa perioddatum automatiskt i systemet.
Perioddatum för respektive validerad fil finns att utläsa i valideringsprogrammet men går inte att exportera ut till användare. Det är heller ingen funktionalitet vi kommer ta fram då den inte tillför något retroaktivt till användaren. Denna information är till för att säkerställa perioden för just den filen i samband med inrapportering. Data för samma period i en annan fil kan vara förändrad och behöver inte alls innehålla samma data eller tex om valideringsparametrar ändras så kanske samma period inte blir godkänd vid nästkommande validering
Det som är viktigast är att man bygger in bra validering i sitt egna system så att filerna går igenom utan problem i WebVal.
Ämne: Åtgärder
Skall vi registrera inläggning av Midline Catheter, (20Ga, 10cm inlagd i v.basilica)? I så fall som vad?
Koden man bör använda är: SP505 - Inläggning av perifer långtidskateter (MID)
Detta är inget vi för närvarande följer i SIR. D.v.s det finns inget urval på utdataportalen som inkluderar Midline. Men det är tillåtet att registrera de åtgärdskoder man önskar.
Ämne: SAPS3
Det är relativt ovanligt att en levercirrhos är biopsiverifierad då patientens klinik och anamnes stödjer diagnosen. Hur ska den kliniskt ställda diagnosen registreras avseende riskjusteringen i Box 1 om inga kända varicer finns?
Som kliniska tecken på portal hypertension räknas: esofagus- eller ventrikelvaricer demonstrerade genom kirurgi, endoskopi eller påvisande av reverserat venöst mjältblodflöde genom ultraljud, historia av varicerblödning, tidigare episoder med leversvikt/leverencefalopati/coma.
Ämne: KVÅ kod för thoraxdräninläggning
Vilken KVÅ kod ska man välja vid inläggning av ett thoraxdrän på IVA? Är det TGA35 eller GAA10?
TGA35 ska användas för de vi utför perkutant på IVA. GAA10 ska användas för de som utförs på operation.
Ämne: Glasgow Coma Scale
Vi ska byta från RLS 85 till Glasgow Coma Scale nästa år. Såg under dokumentet "Riskjusteringsmodeller inom svensk intensivvård" er GCS skala, den stämmer inte helt från den officiella då det saknas sista steget i alla delarna, Ej mätbart (Not testable, NT). Detta steg kommer vara aktuellt på många av våra patienter då de ej kan bedömas verbalt eller ögon. Vilket gör att de inte kommer få en Totalsumma utan endast delpoäng. Det bör beaktas att den officiella översättningen från glasgowcomascale.org har vissa brister i svenskan. Är det någon speciell tanke bakom detta val av GCS skalan?
I de flesta svenska modeller finns inte ”Ej mätbart” med. Om det inte är mätbart så saknas det ju. I poängberäkningen ger det heller inga poäng.
För att registrera GCS så har du alternativet ”Saknas” precis som ni gör för RLS idag.
GCS_Ögon ”1” – ”4” eller ”Saknas”
GCS_Verbal ”1” – ”5” eller ”Saknas”
GCS_Motorik ”1” – ”6” eller ”Saknas”
Ämne: SAPS3
I dokumentet för riskjusteringsmodellerna finner jag inget om prehospitala värden, däremot finner jag här i "frågor och svar " att prehospvärden inte ska användas, vad är förklaringen? Framför allt fys.parametrar kan ju varit mycket sämre då än vid ankomst till IVA då ambulans/akuten påbörjat behandling.
Prehospitala värden skall inte tas med. Vi har använt SAPS3 med denna definition i Sverige sedan skapandet av SAPS3. Den svenska versionen har sedan kalibrerats utifrån detta. Vi kommer att förtydliga detta i riktlinjen för riskjustering.