Hittade 938 träffar på inom "Allt innehåll"
Ämne: Registrering i SAPS3
Hur skall högflödesterapi dokumenteras när det gäller sista frågan i SAPS3?
Som grimma/mask(dvs inte alls) eller som CPAP?
DG028 Syrgasbehandling med högflödesgrimma jämställes med syrgasbehandling, dvs svaret blir Nej i detta fall.
Ämne: VTS
- När vi har postop. patienter och inspekterar op sår/förband, räknas det som sårvårdstilfälle och ger poäng?
- Om vi tar prover från olika provtagningslokaler men vid samma provtagningstillfälle - räknas det som ett eller flera provtagningstillfällen?
- Om en patient som är intuberad 3 timmar av ett arbetspass och under den tiden har 5 infusioner som pågår, men patienten blir sedan extuberad och infusionerna stängs av. Hur ska man bedöma och vårdtyngda den patienten?
- Ger inga poäng under Indikator 4 Sår, drän, sond och stomi.
- Prover från olika provtagningslokaler (olika delar av kroppen) räknas som flera provtagningstillfällen.
-
De åtgärder som görs på ett arbetspass delar man på arbetspassets längd.
Räkneexempel från riktlinjen där arbetspassets längd är 8 timmar:
Antalet utförda åtgärder delas med aktuella arbetspassets längd.
Ex: 24 åtgärder utförs på 8 timmar - 24/8 = 3 åtgärder per timme = 3 poäng
Ex: 18 åtgärder utförs på 8 timmar - 18/8 = 2,25 åtgärder per timme = 2 poäng (ska ej avrundas uppåt)
Ex: 16 åtgärder utförs på 8 timmar - 16/8 = 2 åtgärder per timme = 2 poäng
Ex: 8 åtgärder utförs på 8 timmar - 8/8 = 1 åtgärder per timme = 1 poäng
Alternativt om patienten lämnar avd efter 4 timmar då delas antalet utförda åtgärder med 4 timmar
Ämne: Externa uppdrag av IVA sjuksköterskor
Sjuksköterskorna på IVA upplever en ökad belastning när det gäller telefonkonsultationer kring läkemedelsbehandlingar (blandningar, administrationssätt m.m.) som kommer från våra vanliga vårdavdelningar och undrar om dessa kan/ska registreras som "Externa uppdrag" med åtgärdskoden XS009 (konsultation under vårdtillfälle)?
Nej i dagsläget kan SIR inte ta emot åtgärdskoden XS009 - konsultation under vårdtillfälle (”Vårdkontakt där patient bedöms av hälso- och sjukvårdspersonal från annat medicinskt verksamhetsområde för att belysa en viss fråga i pågående utredning”)
Under 2019 kommer vi att göra en inventering och revision av åtgärdslistan. Vi kommer sannolikt att göra på samma sätt som vi gjort med diagnoser d.v.s. att öppna upp för att ta emot alla KVÅ-koder. Vi kommer dock sannolikt att fortsatt ha ett antal koder som är speciellt viktiga för intensivvården och som skall vara med vid vårdtillfällen där kriterierna för åtgärden är uppfylld. Det sannolika är att vi i vår utdatapresentation på portalen kommer att gruppera koder till relevanta grupper för att ge en användbar information till medlemmarna.
Ämne: Patientinformation
Hej! Har 2 frågor angående den nya patientinformationen: - Det finns ingen referens till GDPR i den nya texten men detta kanske inte krävs? - Tidigare var det sagt att informationen skulle delges patienten innan eller i samband med utskrivning från IVA men nu nämns "i samband med vårdtillfället eller strax efteråt". Vad innebär "strax efteråt" rent tidsmässigt?
Informationen är mycket nära tagen från SKL:s rekommenderade allmänna information i området för kvalitetsregister och SIR har valt att inte avvika från den.
Ämne: NEMS/VTS2014 Temperaturreglering
I och med den nya åtgärdskoden DV032 "Aktiv temperaturreglering UNS" har det uppstått funderingar kring registrering i NEMS. Eftersom vi fortsatt kommer att registrera NEMS under 2019, så tänkte jag att det kan vara bra att få klarhet i detta. Funderingar är i NEMS under "Särskilda åtgärder/ingrepp på IVA utöver rutin". Där finns "Aktiv temperaturkontroll vid hjärtstopp". Detta är inte uppdaterat sedan den nya åtgärdskoden, och frågan är då får vi bara sätta JA på "Särskilda åtgärder/ingrepp på IVA utöver rutin" om det är aktivtemperaturkontroll vid hjärtstopp och inte om det är aktiv temperaturreglering enligt den nya åtgärdskoden (t.ex. patient med hög feber som aktivt kyls för att nå normotemp)? I VTS2014, under indikator 9 "Speciell behandling och vårdåtgärd" står det "Terapeutisk hypotermi – avsiktlig kylning vid t.ex. hjärtstopp." Det är samma fundering här, om det endast gäller vid hjärtstopp eftersom det står terapeutisk hypotermi, och inte aktiv temperaturkontroll.
Aktiv temperaturreglering UNS (DV032) avser en åtgärd där man värmer/kyler patienten med hjälpmedel (ej hjärt-lungmaskin) och siktar mot normotermi
(36-38oC).
Exempel:
- Kyla en högfebril patient till normaltemp
- Hålla temp/värma upp till normotemp på brännskadepatienter
- Värma upp till normotemp vid nedkylda patienter
- Kyla till 36 grader vid hjärtstopp
- Lägga på ett värmetäcke på en nyopererad patient
NEMS - Det blir endast Ja under "Särskilda åtgärder/ingrepp på IVA utöver rutin" om det är aktiv temperaturkontroll efter hjärtstopp.
VTS2014 - Indikator 9, åtgärd där man värmer/kyler patient enligt tidigare exempel till normotermi ger inga poäng.
Ämne: Kontinuerlig CPAP alt. NIV?
Vi använder också respiratorn till kontinuerlig CPAP. Ibland händer det att patienten ligger omväxlande med lite tryck några timmar och ibland är det bara CPAP. Hur ska man registrera detta? Blir det NIV hela tiden?
Uppehåll/pauser på max 24 tim räknas som en period under tex urträning. CPAP registreras om det förekommit under dygnet. Lämpligast i detta fallet är att registrera det som förekommit mest under dygnet.
Ämne: Hur refererar jag utdata?
Jag använder data hämtat från utdataportalen i min kommande avhandling. Hur refererar jag?
Källan ska redovisas beroende på vilka data/rapporter du använder
T.ex. Svenska Intensivvårdsregistret http://portal.icuregswe.org/utdata/ och årtal (t.ex. 2008-2012) om du hämtat data där.
Ämne: Aktiv temperaturreglering UNS (DV032)
Gäller denna åtgärd även när värmetäcke används vid CRRT för bibehålla normal temperatur?
Ja, koden avser en åtgärd där man värmer/kyler en patient med hjälpmedel och siktar mot normotermi.
Ämne: Utdata
Tänkte jag skulle kolla på vårdtider för Tiva-avd. Men inom våran klinik/avd har vi ju både de som är rena thoraxpatienter och sedan en annan del av patienter som inte är opererade i thorax (t.ex. kärlpatienter) som då hamnar under intensivvård på Tiva. Tänkte jag skulle göra begränsningen i sökningen i vilka som har en iva-higgins som intag men hittar inte den, (bara intagningsorsak enl. SAP3), vilket vi inte kommit till ännu med registrering. Går det att särskilja på något annat smidigt sätt. Är ännu lite ovan att söka.
Några förslag ex. du kan söka under:
- Riskjustering/IVA-Higgins och nyckeltal
- Demografi/ Vårdtillfälle och göra urval på Vårdtyp TIVA
- Vårdtider - välj Produktion/vårdtider och gör urval på TIVA-avdelning eller vårdtyp TIVA.
Ämne: Hur registera Actilyspatienter?
Vi har ganska ofta Actilyspatienter på vår postoperativa avdelning. Ibland blir dessa liggande mer än ett dygn innan kärlet öppet – flera ggr till rtg, ibland till op etc. Hur ska vi registrera dessa? Som IVA patient? Övrig patient eller Postoperativ? Finns det en särskild åtgärdskod för Actilys? Vore bra så har vi lättare att hitta igen dessa patienter framledes.
Man får göra en bedömning från fall till fall. Okomplicerat förlopp räknas inte som vårdtyp IVA. I SIR finns ingen åtgärdskod för detta.