Hittade 938 träffar på inom "Allt innehåll"
Ämne: Diagnossättning - Pneumoni
Hur kommer det sig att pneumoni inte hör till en av ”för intensivvården viktiga diagnoser”? Patientkategorin utgör ju en stor del av IVA-populationen och en än större del av den respiratorbehandlade IVA-populationen.
Pneumoni som särskilt viktig diagnos. En intressant tanke och vi håller med om att pneumoni är en vanlig orsak till IVA-vård. Anledningen att den inte är med flera. En del av dem praktiska och en del mer principiella.
För det första när vi gjorde listan så utgick vi från den gamla listan med nyckeldiagnoser, viktiga diagnoser etc. Där var pneumoni inte med. När vi gjorde den nya listan så utvidgade vi de ”hopslagna” diagnoskoderna t.ex. GI-blödning UNS så att man skulle kunna använda ”alla” ICD10 koder som innebar en blödning från gastrointestinalkanalen. När nu frågan om pneumoni dök upp skulle det bli många diagnoser som inkluderar pneumoni eller skulle man bara inkludera vissa pneumonier. Sedan även om pneumonier är en viktig diagnos på IVA så är den inte på något sätt ”exklusiv” för IVA som t.ex. septisk chock och ARDS kan anses vara. Så för närvarande kommer vi inte att göra någon förändring. Se till att ni har era önskvärda pneumonikoder på era egna diagnoslistor.
Ämne: Diagnossättning - Komplikation till åtgärd” Transfusionsreaktion
Vid registrering av ”komplikation till åtgärd” > Transfusionsreaktion så finns endast alternativen ABO- respektive rhesus-inkompatibilitet med. Borde inte en mer generell och vanligare reaktion så som exempelvis T80.9 också vara med?
Det är möjligt att T80.9 är en vanligare kod för transfusionsreaktion men här är det för IVA särskild viktig diagnos och då är de två som är med på listan mer adekvat. För övrigt kanske det är T80.8 som är bättre alternativ än T80.9 dvs specificerad reaktion snarare än ospecificerad och så ändrar man kodtexten i journalsystemet så att det inkluderar förtydligande av reaktionen.
Ämne: Noradrenalin
Har fått höra att det är ny riktlinje som säger att en postoperativ patient som har noradrenalin mer än 6 timmar ska registreras som IVA patient, stämmer det?
Det är inte en ny riktlinje men så här står det i riktlinjen för
Grunddata-Vårdtillfälle
Postoperativ vård - Postop
Vårdtillfället klassificeras som vårdtyp IVA om postoperativ vård innebär vårdinsatser som kan karakteriseras som intensivvård t.ex. ventilatorbehandling, kontinuerlig renal ersättningsterapi eller cirkulationsunderstöd med inotropa farmaka och/eller vasopressorer. Undantag görs för vårdinsatser som kan anses vara del i normal postoperativ vård såsom i tiden begränsad (ca 6 tim) farmakologiskt cirkulationsunderstöd (uttrappning av läkemedel med från operation).
Ämne: Intensivövervakning under transport
Avser åtgärden Intensivövervakning under transport när transporten sker inom egna sjukhuset t.ex. till röntgen, eller är det externa transporter t.ex. mellan sjukhus?
Åtgärden DV036 Intensivövervakning under transport gäller för alla transporter utanför IVA med pågående intensivvård.
Vårdtyngdsmätning NEMS
NEMS - Nine equivalents of nursing manpower use score
Vårdbegäran - MIG
Riktlinje för Vårdbegäran-MIG innehållande NEWS2